Robotex & MRC 2024: Για πρώτη φορά στην Κύπρο αγώνες αθλητικής ρομποτικής!

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ Robotex διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο ο διεθνής διαγωνισμός αθλητικής ρομποτικής Minoan Robot Sports Competition Global Olympiad (MRC), σε συνεργασία με τον HERO – Hellenic Educational Robotics Organization (Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής).

Ο 7ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex και ο 1ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Αθλητικής Ρομποτικής MRC θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουνίου 2024.

Δείτε την επίσημη προκήρυξη εδώ

Η διοργάνωση  απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των ηλικιών, φοιτητές/τριες και ενήλικες και η συμμετοχή ανά ομάδα είναι 50 ευρώ. Οι νικήτριες ομάδες των προκλήσεων Robotex θα συμμετέχουν στο επόμενο Robotex International στην Εσθονία, από το οποίο τις προηγούμενες χρονιές η Κυπριακή αποστολή επέστρεψε με σωρεία διακρίσεων.  Αντίστοιχα, οι νικήτριες ομάδες των προκλήσεων MRC θα συμμετέχουν στη διεθνή διοργάνωση MRC στην Κρήτη. 

Οι ρομποτικές μάχες SUMO, οι συναρπαστικές προκλήσεις Line Following, Folkrace και η έξοδος από το λαβύρινθο εμπλουτίζονται φέτος με αθλητικές προκλήσεις τοξοβολίας, σφαιροβολίας, ράλλυ ταχύτητας και Drones! Κτίζοντας στην περσινή επιτυχία επιδείξεων Drones, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει μοναδικό διαγωνισμό με εκπαιδευτικά Drones όπου αναμένεται αυξημένη συμμετοχή ομάδων από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Για άλλη μια φορά δίνεται έμφαση στην προσέλκυση περισσότερων γυναικών σε τομείς STEM με την πρόκληση Girls Fire Fighting.

«Τα Pομπότ για μια Κοινωνία Χωρίς Αποκλεισμούς» είναι το θέμα της καθιερωμένης έκθεσης εκπαιδευτικής ρομποτικής Engino και Lego από μαθητές/τριες δημοτικού, ενώ η Ανοικτή Κατηγορία για ρομποτικές κατασκευές απευθύνεται σε μαθητές/τριες Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και σε φοιτητές/τριες.

Ειδική έκδοση Robotex Cyprus Kypruino

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης και με στόχο την ανάπτυξη της αγοράς εκπαιδευτικής ρομποτικής στη χώρα μας, το CCS ανακοινώνει ακόμα μια εποικοδομητική συνεργασία με την εταιρία Robo.com, δωροθέτη του Robotex Cyprus 2024. Μαζί παρουσιάζουν το Robotex Cyprus Kipruino μια μοναδική πλακέτα Arduino Uno περιορισμένης έκδοσης και κυπριακής κατασκευής.

Η 2ήμερη εκδήλωση Robotex & MRC Cyprus 2024 θα είναι ανοικτή για το κοινό και τους φίλους της τεχνολογίας. Σας προσκαλούμε για ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο δράση, με ρομποτικές και αθλητικές μάχες, για να χειροκροτήσουμε όλους τους νέους και νέες που θα λάβουν μέρος και παράλληλα να απολαύσουμε διαδραστικές εκθέσεις, μουσικοχορευτικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους.

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο διοργανώνεται από το Cyprus Computer Society με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας και τo IET Cyprus.  Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και στηρίζεται από μεγάλο αριθμό χορηγών και υποστηρικτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

Δηλώστε συμμετοχή

Οι ενδιαφερόμενες ομάδες «ρομποτιστών» με τη βοήθεια προπονητή/προπονήτριας, καλούνται να δημιουργήσουν ρομπότ που θα διαγωνιστούν στις 20+ διαφορετικές προκλήσεις  της διοργάνωσης. Οι εγγραφές γίνονται μέσω της ιστοσελίδας www.robotex.org.cy μέχρι τις 31 Μαΐου 2024.

Όσοι και όσες ενδιαφέρεστε να συνεισφέρετε στο μη κερδοκοπικό μας έργο ως εθελοντές/κριτές στη διοργάνωση που αναπτύσσει και αναβαθμίζει  τον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο, παρακαλώ επικοινωνήστε με το CCS στο 22460680, [email protected] & [email protected]

 

Ακολουθήστε μας #RobotexCy